Haber

TEMA Vakfı: Deprem Sonrası Planlama Çalışmaları Bütüncül Bir Bakışla ve Ekosistemi Göz Önünde Bulundurarak Yapılmalıdır

6 Şubat’ta meydana gelen ve Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini etkisi altına alan depremler, onbinlerce vatandaşımızın hayatı, yüzbinlerce vatandaşımızın malı ve geçmişinin yok olmasına neden oldu. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, deprem sonrası yapılacak planlama çalışmalarının anlık ihtiyaçlara göre değil bütüncül bir bakış açısıyla ve ekosistemi dikkate alarak yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yok olan bu geniş coğrafya için , tarihi ve kültürel bağlamından kaynaklanan hem bölge halkının haklarına hem de doğaya aykırı kararlar, kopuk yeni yerleşim birimlerinin ve geri dönülmez yeni sorunların oluşmasına yol açacaktır.”

Afetten derinden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından kentlerin sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa edilmesinin çok önemli bir gereklilik olduğunu vurgulayan Deniz Ataç, “Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni değerlendirdiğimizde ve bundan endişe duyuyoruz. depremden etkilenen iller bütüncül bir yaklaşımla planlanacak ve inşa edilecek. Bu harap coğrafya için hem insan hem de doğa haklarına aykırı kararlar, tarihi ve kültürel bağlamından kopuk yeni yerleşim birimlerinin oluşmasına ve geri dönüşü olmayan yeni sorunlara yol açacaktır.

“Öncelikle afetzedelere bir an önce nitelikli geçici yaşam alanları sağlanmalıdır”

“Kentlerin yeniden inşası uzun soluklu, etaplar halinde uygulanabilen ve çok aktörlü katılımla gerçekleştirilebilen bir konudur” diyen Ataç, “Bu süreç yürütülürken kısa ve orta vadede insanlar yaşam alanlarından kalıcı olarak ayrılmak zorunda kalmadan kentlerini, kültürlerini ve doğal varlıklarını koruyabilecekler Kalıcı barınma koşulları sağlanmalı İnsanların mevcut sosyal ve mekansal çıkarlarını sürdürebilmelerini sağlayacak, doğal alanlara zarar vermeyecek, çevreye uyumlu çözümler ortak akılla, hiçbir grubu dışlamadan geliştirilmelidir.Kent ve kırsal toplulukların farklı ihtiyaçları vardır.Bu farklılığın gözlendiği ve ihtiyaç çeşitliliğine uygun çözümlerin sunulabildiği süreksiz konut tipleri, uygun yer ve biçimlerde sunulmalıdır. .

“Ekolojik gerçeklerle uyumlu güvenli yaşam alanları planlanmalı”

Yıkım sonrası kent ve kırsalda kaybolanların sadece yerleşim yerleri olmadığını hatırlatan Ataç, “Tarımıyla, sanayisiyle, kültür varlıklarıyla, eşsiz coğrafyasıyla çok maliyetli bir sistem çöktü. Bu çöküşü aşmanın tek yolu bütüncül ve ekosistem temelli imar planları, bölge planları, çevre planları ve müteakip imar planlarıdır.

Art arda gelen salgın hastalıklar, yangınlar, sel, depremler, kuraklıklar gibi afetler toplum olarak çok riskli koşullarda yaşadığımızı bize her zaman hatırlatır. Bu nedenle, deprem ve iklim krizi gibi üst üste binen risk unsurlarına dirençli bir yaşam inşa etmek için şehir ve bölge planlaması elimizdeki en güçlü araçtır.

“Planlama ve tasarım süreçlerine toplum demokratik yöntemlerle dahil edilmelidir”

Planlama konusunda bir diğer değerli noktanın da insanları karar süreçlerinin dışında bırakan yaklaşımlardan uzak durmak olduğunu belirten Deniz Ataç, afet sonrası toparlanma süreci ne kadar şeffaf ve katılımcı olursa kayıpların onarılması ve yeniden tesis edilmesinin o kadar sağlıklı olacağını söyledi. bölgede yeni bir hayat. Ataç, “Güvenli şehirlerde uzun vadede barış, huzur ve refah içinde yaşanacak şehirler ancak planlama ile yeniden üretilebilir” dedi ve “Planlama; Tüm bu süreçlerdeki hareket ve programları bütüncül bir şekilde kurgulamayı, kültürel, toplumsal ve ekonomik yaşamı toplumsal ve mekansal olarak bir bütün olarak üretmeyi amaçlar. Konut üretimi gibi değerli bir aracı, sadece zemin-yapı analizi ve afet sonrası kentlerin yeniden inşası sonrası verilecek mühendislik hizmetleri ile anlamak ve uygulamak yeterli ve doğru olmayacaktır. Ayrıca insanların kendi yaşam alanlarının inşası sırasında sürece katılması da tamamen engellenmesine neden olacaktır” dedi.

“Olağanüstü bir durumda olduğumuzun farkındayız” vurgusu yapan Ataç, “Yaraları birlikte sarmaya, acıları paylaşarak azaltmaya çalıştığımız bu günlerde, uyumlu bir sürecin örgütlenmesinin altını çiziyoruz. insan onuru, maliyetleri ve ihtiyaçları ile uyumlu ve doğa ile uyum içindedir. Antik kentlerimizin anlık kararlarla değil, yüzyıllardır kentsel ve kırsal yaşama ev sahipliği yaptığının bilinciyle; Tüm karar vericileri kalıcı, etkin ve başka sorunlara yol açmayacak çözümlerle uzun vadeli, hesaplanmış ve öngörülü, bütüncül ve ekosistem tabanlı planlama süreçleri planlamaya davet ediyor, sürece katkı sağlayacak herkese teşekkür ediyoruz.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

adapazari-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu