İzmir, tarihi geçmişiyle Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biridir. Çeşitli çağlarda farklı uygarlıklardan izler taşıyan İzmir, gerek mimari yapılarında gerekse tarihi ve kültürel alanlarında bu izleri yansıtmaktadır. Turistlerin de uğrak noktalarından biri olan İzmir’e gittiğinizde, birçok tarihi eser ve doğal güzellikle müsabaka ihtimaliniz epey yüksektir. İzmir’de geçmişten günümüze vakit seyahatine çıkmak ve medeniyetlerin, sanatın izlerine tanıklık etmek istiyorsanız bu içeriğimiz sizin için.
1. İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, birinci evvel 1831 yılında vebalı hastalar için kurulmuş bir hastaneydi. Sonrasında ise kimsesiz Hristiyan çocukları konuk etmek için kullanılmıştı. Son periyotlarda ise müze haline getirilerek, İzmir’in çeşitli bölgelerinden çıkartılan tarihi eserler sergilenmeyi başladı.
Geçmişi ve tarihi eserleri seviyorsanız Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıyeten müzeyi gezerken kimi yerlerinde nazar boncuğu anlatımlarıyla karşılaşacaksınız. Siz de nazar boncuğu üretimi anlatımlarına katılarak keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Yaz periyodu:08.30-19.00 / Kış periyodu: 08.00-17.00
2. İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi
2013 yılında açılan ve ‘Avrupanın en iyi 16 müzesi’ içerisinde yer alan bu müze, İzmir için epey değerli ve görülmesi gereken yerlerinden biridir. Müze, açılışını alanında epey düzgün tanınan radyo programı sunucuları ve spikerleriyle yapmıştır.
Müze, olağanüstü bir konsepte sahip. Örneğin; müzenin içi muhakkak kısımlara ayrılmış ve bu kısımlar yıllara nazaran tek tek kategorize edilmiştir. Müzede girdiğiniz kısım hangi yıla aitse, o yılların radyo kayıtlarını dinleyebiliyorsunuz. Geçmişe merakınız varsa buradaki kayıtlar, bir nebzede olsa o periyot hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.
Ziyaret saatleri: 09:00-17:00 Giriş fiyatsızdır.
3. Sevinç ve Karikatür Müzesi
Tabiri caizse Sevinç ve Karikatür Müzesi’nin birazcık daha butik bir müze olduğunu söyleyebiliriz. İsminden da iddia edileceği üzere mizahi tarafı olan bir müzedir. Müze bir köşkün içinde yer alıyor. Ayrıyeten çeşitli sinema gösterimlerinin ve söyleşilerin yapıldığı bu etkinliklere katılarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Ziyaret saatleri: 10.00-19.00 Girişler fiyatsızdır.
4. İzmir Fotoğraf ve Heykel Müzesi
Birbirinden hoş koleksiyonların bulunduğu Fotoğraf ve Heykel Müzesinde, fotoğraf ve heykelin yanı sıra; seramik, çini, tezhip üzere sanatlarında yapıtlarını bu müzede bulmak mümkün. Müzede ayrıyeten çocuklar için fotoğraf ve seramik dersleri de veriliyor. İzmir’de sanatın hayat bulduğu bir yer olan bu müzeye sanatla ilgiliyseniz gitmenizi öneririz. Gittiğiniz vakit sanata bol bol doyacağınıza eminiz.
Ziyaret saatleri: Yaz devri: 08.00-17.00/Kış devri: 08.30-17.30
5. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
Sıradaki müze adresimiz çocuklu ailelerin gidebileceği en hoş yerler ortasında yerini alıyor. Ümran Baradan’ın kurduğu bu müze, farklı kültürlerden çeşitli oyuncakların bulunduğu bir yerdir. Ayrıyeten sizi de çocukluğunuza götürecek oyuncaklarla müsabaka ihtimalinizin olduğunu söyleyebiliriz. 2004 yılında açılan Konak ilçesinde bulunan bu müzeye gidip biraz çocukluğunuza dönmeye ne dersiniz?
Zİyaret saatleri: 09.00-17.00 Giriş fiyatsızdır.
6. Mask Müzesi
Bu müze, çeşitli ülkelerin kullandığı klasik maskelerin sergilendiği bir yerdir. Bir çok ülkeye ilişkin maskeleri sunan bu müzede, birbirinden özel etnik maskeleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Müzede ayrıyeten bir çok Türk sanatkarın maskesine de yer veriliyor. Örnek vermek gerekirse, müzede; Nazım Hikmet, Aşık Veysel, İsmet İnönü üzere bir çok isme yer verilmiştir.
Ziyaret saatleri: 10.00-19.00 Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Giriş fiyatsızdır.
7. İzmir Bayan Müzesi
Basmane’de bulunan bu müzede, Anadolu bayanlarının örnek alınacak hayat öykülerinden kesitlere yer veriliyor. Gittiğinizde sizi birinci olarak giriş kısmında, 19. yüzyılın klâsik bayan kıyafetleri karşılıyor.
Genel manada müzenin vermek istediği en büyük ileti, geçmişten günümüze Türk bayanlarının verdiği çabalar ve başarılardır. Ayrıyeten müzeyi ziyaret edenlere de ilham verici bir tarafı olduğunu söyleyebiliriz. Bayanlarımıza vermemiz gereken pahası bir defa daha anlayabileceğimiz bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmeninizi öneririz.
Ziyaret saatleri: 09:00-17:00 Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Giriş fiyatsızdır.
8. Latife Hanım Anı Evi
Köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşine ait olup, Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım’ın son günlerini geçirdiği konut olmasından ötürü başka bir bedel taşımaktadır.
2007 yılında onarım çalışmaları yapılan köşk, Latife Hanım Anı Meskeni olarak ziyaretçilere kapısını açmıştı. Lakin 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan zelzeleden ötürü köşk aldığı hasar nedeniyle kapatıldı. Onarım çalışmaları devam eden müzenin açılışı hakkında net bir tarih verilmemiştir. Gitmeden evvel son durumunu öğrenmenizi öneririz.
9. Bilim Müzesi
Ege’nin ilk bilim müzesi olarak 2009 yılında açılmıştır. Müze, 7’den 70’e her yaştan insanın ‘keşif metodu’ ile bilimin temelini oluşturan prensip ve kuramları gözlemleyerek, deneyler yaparak öğrenmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Türk insanının, özellikle 12-15 yaş arasındaki çocukların; bilime, bilimsel düşünceye ve gelişen teknolojiye ilgisinin artması için hizmet vermektedir. 100’e yakın deney düzeneği olan bu öğrenme istasyonunu kümeler halinde uzman rehberlerin anlatımı eşliğinde ziyaret edilebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 10:00-17:00
10. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
Müze tek kat üzerine; Taş Eserler Kısmı, Seramik Eserler Kısmı ve Değerli Eserler Kısmı olmak üzere üç binadan oluşmaktadır. İzmir ve yakın etrafındaki ören yerlerinden gelen heykeller, kabartmalar, Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma periyotlarına ilişkin heykeltıraşlık yapıtları ile mimariye bağlı plastik eserler sergilenmektedir. Müzenin Değerli Eserler Kısmı olarak geçen kısımda, çeşitli periyotlara ilişkin; kandiller ve figürinler, cam eserler, bronz eserler, hazine odası ve sikke teşhirler bulunmaktadır. Tarihin buram buram koktuğu bu müzeyi ziyaret etmenizi öneririz.
Ziyaret Saatleri: 08:00-16:45
11. İzmir Atatürk Müzesi
Alsancak Kordon üzerinde bulunan müze, 1875-1880 yılları ortasında halı tüccarı tarafından mesken olarak yaptırıldı. 9 Eylül 1922’de ise sahibi tarafından terk edilmiş ve devlet hazinesine geçti. O dönem Türk Ordusu bu evi karargâh olarak kullanıldı. 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk, şahsi çalışmalarını burada yürüttü. Karargâh olarak kullanılan bu bina, devlet tarafından Naim Bey’e otel olarak kiralanmıştı. Atatürk İzmir’e geldiğinde, İsmet İnönü ile birlikte Naim Palas’ta kaldı. Daha sonra 13 Ekim 1926’da İzmir belediyesi tarafından bina satın alınarak Atatürk’e armağan edildi. Atatürk 1930-1934 yılları ortasında İzmir’e geldiğinde hep bu evde kalmıştı. Günümüzde ise kapılarını ziyaretçileri için açmaktadır.
Ziyaret saatleri: 08.30-17.30
12. İzmir Ticaret Tarihi Müzesi
Türkiye’nin birinci ticaret müzesi olma özelliği taşır. Müze; kentin kimliğini, ticaret ve kültürle yoğrulan tarihini, günümüze miras kalan arkeolojik ve etnografik yapıtları tüm tarih severlerle buluşturmaktadır. Ayrıyeten İzmir Ticaret Odası içinde bulunan müzeyi internet üzerinden sanal olarak da ziyaret edilebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-17.30 Giriş fiyatsızdır.
13. İnciraltı Deniz Müzesi
Hizmet müddetini bitirmiş, ‘Ege Fırkateyni’ ile ‘Piri Reis denizaltısı’, Müze Gemi’ye dönüştürülmüştür. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güney Deniz Saha Komutanlığının ortak çalışmasıyla 2007 yılında ziyaretçilere açılmıştır. İçinde stant, konferans salonları, deniz izcileri tersanesi de bulunmaktadır. Bilhassa denizciliğe meraklı insanların ziyaretçi olarak akın ettiği bir müzedir.
Ziyaret saatleri: 09.00-12.00/13.30-17.00
14. Arkas Deniz Tarihi Müzesi
Bornova’da bulunan Arkas Deniz Tarihi Müzesi 2012 yılında açıldı. Üç kattan oluşan tarihi binada 112 gemi maketi, 127 modül gemi antikası ve 123 tablo yer alıyor. M.Ö 1000 yılından başlayarak, 20. yüzyıla kadar olan deniz ve gemi tarihini adeta yaşatan koleksiyonu ile ziyaretçilere kapısını açıyor.
Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00 Sadece Salı, perşembe ve cumartesi açıktır
15. Polis Anı Evi
Bina 1913 yılında inşa edilmişti. 2004 yılından itibaren İzmir Polis Anı Meskeni olarak ziyarete açıldı. Müzede cephe süslemeleriyle, emniyet teşkilatının geçmişinde kullandığı üniformalardan silahlara, aksesuardan donanımlara, doküman ve dokümanlara kadar çok sayıda obje sergilenmektedir.
Ziyaret saatleri: Yaz periyodu 08.30-17.30/Kış devri: 08.00-17.00 Hafta içi her gün ziyarete açıktır.
16. Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu
Ege Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde yer alan müze, 1995 yılında kuruldu. Müzede, bağış yoluyla kazanılmış hem arkeolojik hem de etnografik eserler sergilenmektedir. Edebiyat Fakültesi dekanlık katında yer alan koleksiyonda Mısır hieroglifinden sikkelere, erken Transkafkasya seramiklerinden megara kaselere, mühürlerden kil tabletlere ve yazıtlı stellere kadar bir çok eser bulunuyor.
Ziyaret saatleri: 08.00-17.00 Hafta içi her gün ziyarete açıktır.
17. İsmet İnönü Anı Evi
Atatürk’ün silah arkadaşı, Türkiye’nin birinci Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 1884 yılında bu meskende doğmuştur. Meskenin bulunduğu sokağa İsmet İnönü ismi verilmiştir. Meskenin içinde İsmet İnönü’ye ait eşyalar bulunmaktadır.
Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00
18. Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi (MÜZİKSEV)
Alanında Türkiye’nin tek müzesidir diyebiliriz. Özellikle çağdaş Türk bestekarlarına ilişkin kıymetli notaların ve müzik kitaplarının korunabileceği, müzik eğitimi alan gençlerin, müzikolog ve müziğe ilgi duyan herkesin yararlanabileceği bir müze pozisyonundadır. Müzede “geleneksel Türk müziği çalgı koleksiyonu” sergilenmektedir.
Ziyaret saatleri: 1 Mayıs-31 Ağustos; Pazartesi-Cuma: 10.00-18.00/Cumartesi: 10.00-15.00
1 Eylül-30 Nisan; Salı-Cuma: 10.00-18.00/Cumartesi-Pazar: 10.00-15.00