Ekonomi

Bakan Bayraktar: 3’üncü nükleer santral için Çin’le anlaşmaya yakınız

Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer santrale ilişkin Çin ile müzakerelerin ileri aşamaya geldiğine dikkat çekti.

Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Bayraktar, Körfez ülkeleriyle yapılan müzakerelerden nükleer santral projelerine kadar birçok konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Bloomberg’in haberine göre Bayraktar’ın toplantıdaki son açıklaması Çin ile 3. nükleer santral görüşmelerine ilişkin oldu. Son olarak Çin Ulusal Güç İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın Ankara ziyareti hakkında konuşan Bayraktar, uzun süredir devam eden müzakerelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Bayraktar, Kırklareli İğneada’da kurulması planlanan enerji santraliyle ilgili ise, “Çok önemli bir noktaya geldik, onu da önümüzdeki birkaç ay içinde sonuçlandırmamız lazım. “Çünkü yine ilgilenen başka taraflar var ve biz zaten anlaşmanın belirli bir kısmı için yeterince pazarlık yaptık ve oldukça yaklaştık” dedi. Taraflar arasında bazı farklılıklar olduğunu ancak bunların çok büyük olmadığını anlatan Bayraktar, “Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve yakın zamanda Çin ile nükleer enerji programı için anlaşma yapabiliriz.”

Nükleer enerji olmadan yüzyılın ortalarına kadar sadece Türkiye’nin değil, dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savunan Bayraktar, Akkuyu’daki ilk santralin inşaatına ilişkin şunları söyledi: “İlkini tamamladık. reaktör ve ana inşaat işleri ama bildiğiniz gibi burası dünyanın en büyük nükleer şantiyesi, “Bu santralden yaklaşık 4,8 GW elektrik üretebileceğiz.” söz konusu.

Sinop’ta yapılması planlanan ikinci santral için Ruslarla görüşmelerin sürdüğünü, Güney Kore ile de temasların bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin bu konudaki önceliğinin daha fazla teknoloji transferi olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin uzun vadeli enerji planlarına göre 20 GW’tan fazla nükleer santrale ihtiyacı olduğunun altını çizen Bayraktar, bazı ülkelerle küçük modüler reaktörler (SMR) konusunda görüşmelerin sürdüğünü de belirtti. Bayraktar, bu kapsamda 5 GW’lık küçük modüler reaktörlerin sisteme dahil edilebileceğini kaydetti.

Irak’a dava

Bloomberg’in haberine göre Bayraktar’a yöneltilen sorular arasında vurgulanan bir diğer konu da Irak-Ceyhan petrol boru hattında son durum ve hattın ne zaman açılacağı oldu. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem ve hemen ardından gelen sel felaketinin hasara yol açtığını, ardından hasar tespit, bakım ve onarım çalışmalarına başlandığını söyleyen Bayraktar, sınırda yapılacak hasar tespit çalışmasının, olası bir durumda Türkiye’nin hukuken kendini savunmasına olanak tanıyacağını söyledi. Bağdat gelecekte ek tazminat talep ediyor. Değerli olduğunu söyledi. Bayraktar, Irak’la bu konuyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Mart ayında Irak’ta açılan tahkim davası sonucunda Türkiye’ye yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat cezası verilmiş, daha sonra sınırdan geçiş kesilmişti. Irak’ın tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olduğu tahmin edilen alacakları için de benzer bir yola başvurabileceğini söyledi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Paris merkezli uluslararası tahkim mahkemesine de iptal başvurusunda bulunduğunu belirterek, “İki komşu ülke olarak oturup dostane bir çözüm bulmamız gerekiyor.” Bayraktar, hattın faaliyette olmadığı döneme ilişkin rapor hazırlandığını da anlatarak, “Ancak boru hattı faaliyete geçecek. “Teknik olarak aşağı yukarı hazır ve yakında operasyonlara başlayacağız” diye ekledi. Bayraktar ise hattın açılışına ilişkin net bir tarih vermedi.

“BAE ile hidrojeni görüştük”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında gerçekleştirdiği Körfez gezisinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri ile 51 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların yaklaşık 30 milyar doları enerji alanına odaklanıyor.

Körfez ülkelerinin Türkiye’nin elektrik dönüşüm projeleriyle ilgilendiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin yıllık 3,5 GW güneş ve 1,5 GW rüzgar enerjisi üretmeyi hedeflediğine dikkat çekti.

Hidrojenin büyük bir güç kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye’nin yeşil seçenekler sunma konusunda büyük bir potansiyeli var çünkü güneş ve rüzgarda büyük bir potansiyelimiz var. “BAE ile görüştüğümüz projelerden biri, esas olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmekti.” söz konusu.

Bayraktar, bu kapsamda Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve bazı Avrupalı ​​şirketlerle temasların karşılıklı yarar esasına göre devam ettiğini belirtti. Bakan Bayraktar ayrıca, bakanlık olarak enerji verimliliği konusunda uzun vadeli perspektifle bir eylem planı hazırladıklarını ve planı bu yılın sonunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

Deniz rüzgarında BAE teması

Bloomberg’in haberine göre Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılına kadar planlarında 5 bin megavatlık offshore rüzgar enerjisine ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, bu konunun BAE ile görüşülen projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Bakan Bayraktar, “Bu konuda anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye’de offshore rüzgar enerjisi üretimine yönelik ilk proje olacak.” söz konusu.

Bayraktar, BAE’nin ilgilendiği bir diğer konunun Türkiye’nin gaz merkezi projesi olduğunu anlatarak, bu konuda diğer ülkelerin farklı roller oynayabileceğini belirtti.

“Erdoğan, Netanyahu ile görüşecek”

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik son dönemde bir dizi adım atıldı. Güç odaklı görüşmelerin sonuncusu Temmuz ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ziyaretiyle gerçekleştirilecekti. Ancak Netanyahu’nun rahatsızlığı nedeniyle ziyaret ertelendi.

Bakan Bayraktar, Netanyahu ile Erdoğan arasındaki görüşmenin gelecek hafta BM zirvesi marjında ​​New York’ta yapılabileceğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin İsrail gazının satın alınması ve Avrupa’ya iletilmesi sürecine katılmaya hazır olduğunu belirtti. Bayraktar: “Neden hâlâ İsrail’den Türkiye’ye uzanan boru hattını tartışıyoruz? “Ekonomik olarak çok daha uygun, sermayeyi rahatlıkla çekebilirsiniz” dedi.

“Sakarya’dan günde 2 milyon metreküp”

Bakan Bayraktar’a sorulan sorular arasında Türkiye’nin ilk doğal gaz arama sahası olan Sakarya gaz sahasındaki çalışmaların durumu ve sahadan günlük üretim kapasitesi de yer aldı.

Bayraktar, sahada bugün günlük 2 milyon metreküp gaz üretildiğini, yıl içinde bu sayının 10 milyona çıkacağını, bundan sonraki aşamada hedefin 40 milyon metreküp olduğunu belirtti.

“Benzini daha uygun fiyatlarla istiyoruz”

Enerji Bakanı’nın gündemindeki son madde ise Rus gazına yapılan indirim oldu. Türkiye’nin geçen yıl gaz ithalatına 38 milyar dolar ödediğini, bunun yüzde 40’ının muhatabının Rusya olduğunu belirten Bayraktar, “Gazdan beklentimiz önümüzdeki yıllarda gazın Türkiye pazarına daha uygun fiyatlarla sunulmasıdır. “Onlar her zaman Türk pazarı için güvenilir bir tedarikçi oldular ve Türkiye de her zaman Rusya’nın tedariki için iyi bir müşteri, güvenilir, iyi bir tüketici oldu.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu