İstinaf Şenyaşar davasında bozan karar: 2 dosya birleştirilmeli
Yargıtay, Şenyaşar ailesinin iş yerlerine düzenlenen saldırılarla ilgili yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Fadıl Şenyaşar’a verilen cezayı düşük bulan mahkeme, işyeri ve hastane dosyalarının birlikte yürütülmesinin zorunlu olduğuna karar verdi.
‘DOSYA BİRLEŞTİRİLMELİ’
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre,Mahkeme, Adil Şenyaşar’ın Suruç Devlet Hastanesi’ne sağ getirilip getirilmediğinin tespit edilmesi, sanıklardan hangisinin şüpheli olarak yaşamını yitirdiğinin belirlenememesi nedeniyle, önce birleştirme kararı verilerek yargılamanın birlikte yürütülmesinin zaruri olduğunu söyledi. merhum Adil Şenyaşar’ın eylemleri sonucunda.
Mahkeme, Mehmet Şimşek’in savunmasını almadan mahkum edilmesini hukuka aykırı buldu.
MAHKEME SONUNDA FADİL ŞENYASAR’IN ASGARİ BELGESİNİ BULDU
Yargıtay uygulamaları dikkate alınarak tüm sanıklar tarafından haksız tahrik kararlarının tesis edildiğini belirten İstinaf, haksız tahrik kararının uygulanmasında fiilleri oranında asgari sınırdan uzaklaşarak indirimler yapmak yerine sanık Fadıl Şenyaşar hakkında kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından 2/3 oranında indirim yapıldı. Kendisine ceza verildiğini iddia etti. Mahkeme bu orantısız etki ve yansımayı bir ilişki olarak gösterdi.
Kurbanların ATK RAPORU KAYIP
Olaya karışan sanıklar Abdurrahman ve Mustafa Yıldız’ın merhum Adil Şenyaşar’a yönelik kolay yaralama hareketleri ile Mehmet Yıldız ve Mehmet Şimşek’in merhum Celal Şenyaşar’a hafif ateş etme eylemlerinde yaralanmanın niteliği belirlenmedi. Mahkeme gerekçesinin lehte yorumlanmasını eksik inceleme olarak değerlendirerek, mahkemeden rapor almadan hükmün bozulmasına karar verdi.
Mahkeme, Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın kasten öldürülmesinin niteliğini ve niteliğini göz önünde bulundurarak tutukluluk hallerinin devamına ve tahliye taleplerinin reddine karar verdi. Mahkeme, “İptal kararının 5271 sayılı CMK’nın 286/1 maddesine göre kesin olduğuna” oybirliğiyle karar verdi.
‘KANUN GÜCÜ DEVAM ETMEKTEDİR’
Kararla ilgili konuşan ailenin avukatlarından Bülent Duran, temyiz kararının soruşturmanın ikiye bölünmediğini teyit ettiğini, bu anlamda kararın gerçek olduğunu söyledi. Fadıl Şenayaşar’a eksik ceza verildiğini ve aleyhindeki duruma değinen Duran, “Bunu kabul etmiyoruz. Fadıl Şenyaşar’ın kardeşlerini koruduğu görüntülerden anlaşılıyor. TCK’nın 25. maddesi ‘herhangi bir işlem’ kendisine ve yakınlarına gelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini gerektiren meşru müdafaa ve beraat kararıdır.”İtiraz bu şekilde gerçek bir karar vermemiştir. Temyizin beraat noktasında bozulması gerekirken, Fadıl Şenyaşar’ın kararı gerçeği yansıtmıyor. Kanaatimizce bu kanuna da alışık değildir. Bu karar, Urfa Adliyesi önünde 642 gündür Adalet Nöbeti’nde bulunan Şenyaşar ailesinin en büyük talebidir” diyen Fadıl Şenyaşar, “Şenyaşar’ın serbest bırakılması noktasında hukuksuzlukların devam ettiğini gösteriyor. Endişelerimiz biraz daha arttı” dedi. (HABER MERKEZİ)