Yaşam

İlber Ortaylı Yalnızlığı Açıkladı: Türkiye’de Neden Evlenme Baskısı Var? Neden Türk Düşünürü Yok?

İlber Ortaylı ile Türkiye’de azınlıkta olan fikir birikimini damarlarımıza çekmeye çalışıyoruz. Aslen tarihçi olan İlber Ortaylı, Türkiye’nin ortalama zekasını daha üst seviyelere çıkarmak için yaratıldı. Gerçekçi tespitleriyle bizi sarsıyor ve kendimize getiriyor. Sosyal medya hesabından yaptığı son paylaşımında yalnızlık, evlilik ve düşünme üzerine o kadar derin ve anlamlı bir paylaşım yaptı ki, aydınlanmasın istedik.

76 yaşındaki tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, ileri düzeyde Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve iyi düzeyde Latince bilmektedir. 50’ye yakın kitabı bulunan Ortaylı, sadece tarih bilgisini değil, hayat tecrübelerini de her zaman gençlerle paylaşıyor.

Instagram’da yaptığı son paylaşımda yalnızlık ve hakkını vermemek mümkün değil düşüncesi üzerine böyle değerlendirmelerde bulundu.

“Seyahat ettiğinizde, zihniniz açıkken iyi düşünürsünüz; bir yerden bir yere gittiğinizde iyi düşünürsünüz; yürürken, yemek yerken iyi düşünürsünüz.”

Tuvalette bile düşünüyorsun! Ama yeterince düşünmek aslında yalnız kalmaktır. Temel kural bu, yalnız kalmayı bilmek gerekiyor. Yalnız kalmayı bilmeyen milletlerden pek bir şey çıkmaz. Mesela düzgün bir düşünür çıkmıyor.

“Maalesef biz Türkler böyle bir kabiliyete sahip değiliz, bu yüzden bizden çok daha iyi düşünmüyoruz.”

Aptal olduğumuz için mi? Estagfurullah. Ama şu var; Türk yalnız olamaz, bizim milletimizde böyle bir fıtrat yoktur. Birlikte çalışıyorlar, birlikte yazıyorlar, birlikte seyahat ediyorlar, birlikte aylaklık ediyorlar. Türkler tek başlarına sinemaya bile gitmezler; Yalnız kalmayı bilmiyor, sevmiyor. Yalnız kalmamanın güvencesine, yani tehlikeden uzak yaşamanın rahatlığına güvenir. Ancak bu garanti aynı zamanda yaratıcılığı da sakatlar ve çalışma yeteneğini azaltır.

“Yalnız kalamayan insan düşünme ve gözlem yapma yetisini kaybeder. O yüzden yalnız kalmayı öğrenmelerini öneriyorum. Yalnız kalmayı bilmek güzel, önemli, Türkiye gibi bir yerde avantaj.”

Çünkü evlilik kurumu bile bizimle yalnız kalmamak üzerine kurulu. İnsanlarımız evliliğin gerçek doğasını anlamıyor. Evlendiklerinde güvercinler gibi yan yana oturmaları gerektiğini düşünür. Bu kadar olur mu? Birbirinizden biraz ayrı duracaksınız. Nefes alacaksın, nefes alacaksın.

“Evlilik hep yan yana yürüyüp gidecek bir şey değil. Bunun artık anlaşılması gerektiği açık. Herkesin hayatının onda sekizini aynı yerde bulması elbette evlilikle bağdaşmaz. hayat.”

Kitaptan Alıntı Nasıl Bir Hayat Yaşanır İnsanlar Geleceklerini Nasıl İnşa Ederler?

Ortaylı’nın paylaşımına yapılan yorumlar dikkat çekti.

Genel olarak Ortaylı’nın bahsettiği formda yalnız kalabilmesi,

Yalnız vakit geçirebilen kişilerin yorum yaptığı görüldü.

Ortaylı’nın söylediklerinin de etkisiyle evlilik ya da

Türkiye’de düşünürlerin olmaması da değerli bir gözlemdi.

İlber Ortaylı’ya bir hayat dersi daha eklerken,

yalnız kalabilir misin?

haberavanos.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu