ABD-Çin ticaret anlaşması; bu hafta TÜFE verileri – piyasaları neler etkiliyor
Investing.com — ABD hisse senedi vadeli işlemleri, ABD ve Çin arasındaki gümrük vergilerinin önemli ölçüde düşürüldüğünün açıklanmasının ardından yükseldi. Bu anlaşma, küresel büyüme görünümünü tehdit eden dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki son ticaret anlaşmazlığının yumuşaması konusundaki iyimserliği destekliyor. Bu arada yatırımcılar, bu haftaki önemli ABD enflasyon verilerine odaklanırken, ilaç şirketlerinin hisseleri Başkan Donald Trump’ın yurtiçi ilaç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan bir kararname imzalayacağını açıklamasıyla düşüşe geçti.
1. Vadeli işlemler ABD-Çin ticaret anlaşmasıyla yükseldi
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, ABD ve Çin’in birbirlerine uyguladıkları kapsamlı gümrük vergilerini önemli ölçüde düşürme konusunda anlaştıklarının açıklanmasıyla Pazartesi günü yükseldi.
Türkiye saatiyle 11.37’de Dow vadeli işlem sözleşmesi 785 puan veya %1,9 artarken, S&P 500 vadeli işlemleri 142 puan veya %2,5 yükseldi. Nasdaq 100 vadeli işlemleri ise 689 puan veya %3,4 arttı.
Wall Street’teki ana endeksler, ABD ve Çin yetkililerinin İsviçre’deki kritik ticaret görüşmelerinin başlamasından önce Cuma günü nispeten sakin seyretti. Endeksler hafta boyunca marjinal olarak düşüş kaydetti.
2. ABD ve Çin gümrük vergilerini önemli ölçüde düşürecek
ABD ve Çin, birbirlerine uyguladıkları artan gümrük vergilerine 90 günlük bir ara verme konusunda anlaştı. Washington, Çin’e uygulanan gümrük vergilerini %30’a düşürürken, Pekin’in ABD ithalatına uyguladığı vergiler %10’a indiriliyor. Bu bilgi, hafta sonu gerçekleşen yüksek riskli ticaret görüşmelerinin ardından iki ülkenin nadir bir ortak açıklamasında belirtildi.
Müzakerelere girmeden önce, ABD Başkanı Donald Trump Çin’e uygulanan gümrük vergilerini en az %145’e yükseltmişti. Pekin ise buna karşılık olarak Amerikan ithalatına %125 oranında misilleme vergileri uygulamıştı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent bir basın toplantısında şöyle dedi: “Her iki heyetin de vardığı ortak kanı, hiçbir tarafın bir ayrışma istemediği yönündeydi.”
İki ülke arasında daha fazla ticaret müzakeresi planlanırken, her iki taraf da ilgili ekonomik ve ticari konularda çalışma düzeyinde istişareler yürütebilecek.
Ticaret anlaşmazlığının ekonomik faaliyeti tehdit edebilecek ve işletmeler için belirsizliği artırabilecek küresel bir krize dönüşebileceğinden endişe duyan yatırımcılar, bu değişiklikleri olumlu karşıladı.
3. Bu hafta TÜFE verileri açıklanacak
Bu haftaki ekonomik takvimin en önemli gündem maddesi, son ticaret gerginliklerinin etkisi hakkında fikir verebilecek olan ABD’deki tüketici fiyatlarına ilişkin yeni aylık veri olacak.
Çalışma Bakanlığı’nın Nisan ayı tüketici fiyat endeksinin, Mart ayındaki seviyeye paralel olarak %2,4 gelmesi bekleniyor.
Birçok ekonomist, Trump’ın gümrük vergisi politikalarının ABD’de enflasyonist baskıları yeniden alevlendirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Son tüketici anketleri ise hanelerin önümüzdeki aylarda daha fazla fiyat artışına hazırlandığını gösterdi.
Geçen ay başlarında Trump, algılanan ticaret dengesizliklerini düzeltmek, hükümet gelirlerini artırmak ve yurtdışında kaybedilen üretim işlerini geri getirmek için gerekli olduğunu savunarak bir dizi ülkeye cezalandırıcı gümrük vergileri getirmişti. Trump daha sonra, hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki derin çalkantıların ardından bu gümrük vergilerinin çoğunu kısmen erteledi.
4. İlaç şirketleri hisseleri Trump’ın ilaç fiyatı indirme planıyla düştü
İlaç şirketlerinin hisseleri, Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki reçeteli ilaç fiyatlarını %30 ile %80 arasında düşürmeyi amaçlayan bir kararname imzalama planlarını açıklamasının ardından Pazartesi günü düştü.
Avrupa’da Novo Nordisk, AstraZeneca, GSK ve Roche hisseleri, birçok Asya emsalindeki düşüşleri yansıtarak geriledi.
“En çok gözetilen ulus” fiyatlandırması olarak bilinen bu politika, ABD ilaç maliyetlerini diğer yüksek gelirli ülkelerdekilerle uyumlu hale getirecek. Trump Pazar günü sosyal medya paylaşımında bu bilgiyi verdi.
Bu durum, tüketicilerin şu anda birçok reçeteli ilaç için diğer zengin ülkelerden neredeyse üç kat daha fazla ödeme yaptığı ABD pazarına büyük ölçüde bağımlı olan Avrupalı ve Asyalı ilaç üreticilerinin karlılığını etkileyebilir.
5. Petrol yükseldi
Petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi. Geçen haftaki keskin kazançların üzerine çıkan fiyatlar, Çin-ABD ticaret anlaşmasının duyurulmasıyla dünyanın en büyük iki ham petrol kullanıcısının anlaşmazlıklarının çözümüne doğru ilerleyebileceği umutlarını artırdı.
Türkiye saatiyle 11.00’de Brent vadeli işlemleri %2,5 artarak varil başına 65,52 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas ham petrol vadeli işlemleri ise %2,6 artarak varil başına 62,62 dolara çıktı.
Her iki sözleşme de geçen hafta Trump’ın gümrük vergisi gündemindeki olası bir yumuşama konusundaki iyimserlikle %4’ten fazla yükselmişti.
Diğer yandan, ABD doları değer kazanırken Çin yuanı güçlendi. Altın fiyatları düştü. Bu durum, ticaret görüşmelerindeki ilerlemenin geleneksel güvenli liman varlığının cazibesini bir miktar azalttığına işaret ediyor olabilir.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.