Teknoloji

2.100 yıldan eski neredeyse bozulmamış mumya: Lady Dai’nin sırrı nedir?

Leydi Dai’nin mumyası o kadar muhteşem durumda ki, bazen Çin’in Uyku Keyfi olarak anılıyor. 2.100 yılı aşkın yaşına rağmen oldukça yeterli görünüyor, ancak bilimsel araştırmalar bu asil hanımın sağlığına zarar veren savurgan bir yaşam tarzı yaşadığını gösteriyor.

Xin Zhui olarak da bilinen Lady Dai’nin mezarı 1960’larda Çin’in Changsha yakınlarındaki Mawangdui’deki inşaat işçileri tarafından tesadüfen keşfedildi. Arkeologlar, yüzlerce okul çocuğunun yardımıyla 1970’lerin başında bölgeyi kazdılar ve burası, batı Han hanedanlığında (MÖ 206 – MS 9) önemli bir güçtü. Li Cang, Dai’nin Markisiailesine adanmış üç mezar ortaya çıkardılar.

MÖ 163’te ölen eşi Lady Dai’nin yanı sıra, antik Han hanedanından narin ipek el yazmaları, cilalı kaplar ve tarçın, manolya kabuğu ve siyahla yapılan bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere binlerce şey bu mezarlardan birine gömüldü. biber.

Üçüncü bir mezar, muhtemelen oğulları veya Leydi Dai’nin erkek kardeşi olan daha genç bir adamın cesedini içeriyordu. Ancak garip bir şekilde, Leydi Dai’nin aksine, Li Cang ve genç adamın kalıntıları aslında zamana yenik düşmüştü.

Yaklaşık 2100 yaşında olan mumya mükemmel durumda. Damarları hâlâ pıhtılaşmış kanla dolu ve yumuşak dokularının çoğu sağlam. Buruşuk vücudu, eski bir hanedandan eski bir mumyadan çok, cenaze masasındaki taze bir kadavraya benziyor.

Bunca yıl nasıl bu kadar yetkin kaldığına dair birkaç ipucu var. Ceset, güzel bir ipek tabloyla kaplı dört lake tabutun en iç kısmında kozalanmış halde bulundu. Ayrıca vücudu 18 kat ipek ve keten giysilerle sarılmıştı. Tüm bu etkenler ortaya çıktığında vücudu oldukça uygun bir şekilde korumuştur.

Ayrıca tabut, havaya maruz kaldıktan sonra kahverengiye dönen garip, berrak bir sıvıyla doluydu. Bazıları bu sıvının onun vücut sıvıları olduğuna inanıyor, ancak diğerleri muhtemelen koruma sürecine yardımcı oluyor. geleneksel bir Çin bitkisel çözümü olabileceğinden şüpheleniyor.

Çinli bilim adamları tarafından cesedin detaylı otopsisi, bu asil hanımın sağlığının aslında oldukça kötü olduğunu gösterdi. Yemekten kısa bir süre sonra kalp krizinden 50’li yaşlarında ölmüş görünüyor. Araştırmacılar, bunun muhtemelen aşırı kilolu ve diyabetik olmasına yol açan savurgan ve tembel bir yaşam tarzının sonucu olduğunu yazıyor.

Çinli bir bilim adamına göre, “ Zengin bir şekilde döşenmiş bir mezarı ve onu bekleyen birçok hizmetçisi olan bir soylu kadın olduğu gerçeğini düşünürsek, muhtemelen fazla çabaya ihtiyacı yoktu.

Vücudunun incelenmesi de son yemeğini belirledi. Yemek borusunda ve midesinde 100’den fazla misk kavun tohumu buldular ve araştırmacılar onun “onları büyük bir aceleyle yuttuğuna” inanıyorlar.

Leydi Dai’nin mumyası şimdi Hunan Eyalet Müzesi’nde onun organlarını içeren cam kavanozların yanında bulunuyor.İnsanların, bu kadim hanımın tıbbi bir uzun ömür sırrı sakladığı inancıyla cesedi ziyaret ettikleri sık sık söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu